Actualiteit

Maak kennis met het gebouw en omgeving voor een eerste indruk.

23-08-2020

Het abonnement is gelukkig verlengd. De prijs werd aantrekkelijker door een samenvoeging van de websites. Kees Schilder reageerde nog door aan te geven dat die periode op Ravensbos voor hem belangrijk is geweest en het is fijn zo nu en dan terug te kijken. Dat geldt ook voor mij.

Groetjes,

Peter.
20-07-2020

Aan mijn trouwe bezoekers,

Ik sta weer voor de keuze om het abonnement van de domeinnaam Ravensbos.nl voort te zetten of te stoppen. De site draait nu met vallen en opstaan 24 jaar en ik beleef er tot op de dag van vandaag veel plezier aan. Ik leg jullie nu de vraag voor of het nog zinvol is hiermee door te gaan. Dus graag een reactie of een voorstel. Alles is goed als ik maar het gevoel heb dat ik het plezier deel.

Dus reageer: info@pjotter.com.

Ik moet voor eind augustus een beslissing nemen.


Geniet van een mooie zomer.

Groetjes, Peter.
06-06-2020

Het coronavirus dicteert onze levensstijl: weinig of geen contacten, skype of vergader.app om te overleggen. Tuinonderhoud en opruimen kleurt de tijd. Maar ook schilderen en tekenen. We laten ons verwennen door de supermarkt enz. Tegelijkertijd zijn de ontwikkelingen in de wereld van belang voor ons, maar ook vooral voor onze kinderen en kleinkinderen en voor diegenen van onze vrienden en Oblaten die zich in den verre proberen staande te houden.

Voor wie dat wil, kan contact leggen met of zich laten inspireren door het werk van Jan Brinkhof over die 37 jaar dat hij zich verbonden heeft Peru en de mensen aldaar.

Ook aanbevolen:


https://lettele.nl/brief-van-pater-jan-brinkhof/.

"I can't breath"2020
24-05-2020

Ik kreeg bericht van Jan Egelmeers over het overlijden van Guus Koolen. Ik heb zijn bijdrage geplaatst op de pagina Uitgelicht.Zie boven.

Sterk aanbevolen.

Ik was zelf op zoek geweest naar meer informatie  over Guus en dat leverde eigenlijk niet veel op. Daarom ben ik destemeer blij met de bijdrage van Jan.

Waarvan akte.


29-01-2020


Paul Meulengraaf stuurde mij een rectivicatie betreffende het overlijdensbericht van Pater Guus Koolen OMI.

Guus is inderdaad econoom geworden op Ravensbos na het plotselinge vertrek van pater Ten Dam (uitgetreden, tegelijk met p. G. Mullenders, docent Frans) en gebleven tot de sluiting van Ravensbos. Guus is niet mee verhuisd naar de “nieuwbouw". Met dank aan Paul.


Ik neem hier het bericht over welke is gepubliceerd in de Clemens Klok van de parochie in Hulsberg:


12-01-2020


Het is nog even wennen aan het nieuwe jaar, maar gaande weg komt er wel wat vaart in. Aan zorgwekkend nieuws geen gebrek,maar daar hoef ik niet over uit te breiden. Ik geef al commentaar in mijn pietersblog.

Van Kees Schilder kreeg ik het bericht dat Pater Koolen is overleden.Het bericht stond deze week in de volkskrant.

In de laatste fase van het Seminarie Ravensbos was hij de financiele man. In 1996 tijdens mijn fotobezoek heb ik hem nog gesproken met de vraag of al die brieven die mijn vader had geschreven en geopend werden', bewaard door ondermeer Kusters, nog ergens te vinden zouden zijn. Eigenlijk een idiote vraag en het antwoord was voorspelbaar. Hij wist het niet.Ik moest gewoon die vraag kwijt. Dat was al. Ik weet niet veel van pater Koolen. Wie hem beter kent en over hem iets wil vertellen, graag! Op Internet heb ik niets gevonden en ik geloof niet dat ze het allemaal bijhouden in Rome. De belgische provincie van de Oblaten heeft, lijkt het, ook geen website.Graag een tip.

Ik heb twee artikelen: bij het overlijden van Pater van Kempen en de terugkeer van Pater Lieshout uit Papoea Nieuw Guinea. Een somber verhaal.Zie daarvoor Ravensblog.com04-11-2019

Even een nieuwe categorie aanbrengen naar aanleiding van het bericht van en over Frans van Gorkum:

categorie Uitgelicht. Zie boven.

Ben er blij mee.

Voordat je naar de pagina gaat spreek ik mijn bewondering uit voor de prestatie van Frans en dat zeer velen ervan zullen genieten.

Peter27-10-2019

Sinds augustus ben ik bezig geweest om het contact met de website te herstellen. Was zeer frustrerend. Nu is het gelukt.Ik ben nog steeds ontzettend blij met de website. Maar ik wil jullie ook wijzen op:


https://pietersblog.pjotter.com 

Hier geef ik commentaar op wat er zoal in de wereld gebeurd en waarschijnlijk gaat gebeuren. Niet opwekkend, maar toch  van belang om je er mee bezig te houden. Bijdragen zijn welkom op info@**pjotter.com (sterretjes niet gebruiken.


https://ravensblog.ravensbos.nl

Hier natuurlijk info over ravensbos, spiritualiteit en zingeving. Onderwerpen die me intersseren.Bijdragen zijn welkom op info@**ravensbos.nl


Groetjes, peter17-08-2019

Vandaag het bericht in de Volkskrant dat Pater Andre van Kempen is overleden. Voor wie de volkskrant niet leest, neem ik het artikel integraal over.Dus er komen nog paginaas bij in de loop van de dag. Wie erover iets kwijt wil reageer op info  appestaartje .ravensbos.nl

Ik kom er nog op terug in de loop van de dag. (vakantieperikelen)

Groetjes,

Peter


20-07-2019

Kort geleden werd mij bekend gemaakt dat Frank Zichem

een oeuvre-prijs heeft gekregen op 29 0ktober 2018:

The Black Achievement Award. Hij heeft ruim 200 films gemaakt en veel daarvan over  maatschappelijke onderwerpen. Slavernij verleden,Suriname.

Hij heeft op het Weekend College gastcollege gegeven en zijn ervaringen en inzichten gedeeld met de studenten.

Wij feliciteren hem bij deze. Zijn films zijn een aanrader voor iedereen die zich verdiept in het slavernij verleden en zich bezighoudt met het versterken van het zelfbewustzijn van diegenen die slachtoffer zijn van rascisme en uitsluiting.09-07-2019

We zijn wat stram,ouder geworden, maar nog steeds betrokken bij wat er om ons heen gebeurd. Ik ben blij te melden dat 30 kinderen hun middelbare school diploma hebben gehaald met ondersteuning van het Weekend College in Amsterdam Zuid Oost (Facebook). Veel kinderen krijgen in Zuid Oost op de lagere school een VMBO-kader of VMBO-basis advies alleen al om het feit dat hun ouders hen niet kunnen helpen met wiskunde, rekenen, nederlandse taal enz. Weekend College ondersteund de ouders en helpt leerlingen met huiswerk op zaterdag, waar ze vrijwillig naar toe gaan. Ze worden geholpen bij hun schooladvies en dan blijkt het mogelijk om het advies gaande het nieuwe schooljaar bij te stellen naar Havo en soms VWO. Motto: ontdek waar je goed in bent en werk aan waar je moeite mee hebt!


Een goed gevoel bij onze vakantie!

Groetjes,

Peter16-06-2019

De eerdere bijdrage van Jan Sterenborg heb ik opnieuw opgenomen op de website. Ik kan de tekst niet groter maken, dus voor sommigen moeilijk leesbaar. We hebben samen een geschiedenis. Na de plaatsing kwam er een aanvulling en dan blijkt toch weer dat de nalatenschap van die eerste twintig jaar lang blijft hangen. En terecht.Het zijn de vormende jaren. Het boek van Frans Duif Commentaar nummer 88, het Standaardwerk over Ravensbos,heeft een diepe indruk achtergelaten. Nu verkrijgbaar bij Amazon.

Ik zelf heb het boek niet gelezen. Deze website is bedoeld als een weergave hoe studenten hun jaren op Ravensbos persoonlijk hebben beleefd. Ik blijf dus ook graag bij mijn eigen verhaal en dat gun ik anderen ook.

Toch vond ik het belangrijk om meer informatie te geven over hoe en waarom ik op Ravensbos ben gekomen ook omdat ik steeds heb aangegeven hoe belangrijk die periode voor mij is geweest. Dat schijnt niet iedereen te geloven.

Het is zo helder als wat dat we allemaal een eigen verhaal hebben,ook voor wat betreft de tijd na Ravensbos.

Dus heb ik op de pagina Misbruik2 een aanvulling gegeven over hoe het zo gekomen is.


Als er behoefte bestaat om af te rekenen met  Ravensbos, dan is dat net zo legitiem en, daar ga ik van uit, uit het hart geschreven.

Ik zit nog steeds te achten op een samenvatting van Commentaar 88. Ter promotie.


Zie ook Bron: Wikiwand: Klooster Ravensbosch.02-05-2019

Geen idee hoe het jullie vergaat, maar praten over seminaries en vroeger, is voor de jeugd met wie ik optrek en de dertigers met hun eerste kroost een verhaal uit de vorige eeuw.

Toch is er een verbinding. Sinds de coup in Chili in 1973 kregen we te maken met de Neocons, de Chigago Cowboys, met Friedman als voortrekker. Dit om een context aan te geven van wat hedentendage aan de hand is: de gigantische kloof tussen rijk en arm, de strijd om de grondstoffen in Azie, Latijns Amerika en Africa.

De inzet van de Oblaten voor de armen is ook nu nog een levenstaak ook al zijn meer mensen wereldwijd statistisch gezien boven de armoedegrens uitgekomen.

Globalisering dwingt ons om ontwikkelingen in bredere zin te analyseren. Ontwikkelingen van vandaag zijn alleen te begrijpen als we zien dat heel veel veranderingen uit de vorige eeuw de kleur van vandaag bepalen.

Denk alleen al aan de kunstmatige grenzen die de Britten trokken in het Midden OOsten en India, de Fransen in Afrika. Tot op de dag van vandaag een dodelijk spel van verdeel en heers.

De Oblaten als wereld-organisatie zouden een platform kunnen zijn om de verbanden te leggen en de verschuivingen

te duiden en de gevolgen ter discussie te stellen.18-03-2019

Het Vaticaan heeft de conferentie over Misbruik afgesloten. Ik heb nog geen document gezien met een overzicht van de afspraken, voornemens en beslissingen. Wel is het zo dat er steeds meer vervolging plaatsvindt als duidelijk is dat er een dader is en  wie kennis heeft van het misbruik en het verzwijgt, cq geen aangifte doet. Misbruik is een misdrijf en de dader moet worden vervolgd en bestraft.

Fransiscus heeft wat goed te maken.28-01-2019

In OMIWorld las ik twee dagen geleden bij toeval het volgende bericht:Pope Francis has appointed Fr. Romeo Saniel of the Oblates of Mary Immaculate (OMI) as Apostolic Administrator of the Vicariate of Jolo, replacing Bishop Angelito Lampon, OMI who was earlier appointed to become archbishop of the archdiocese of Cotabato. Zijn belangrijkste taak:

"“The OMIs built Notre Dame schools that helped bridge the gap between Muslims and Christians because not only did the schools stress respect for the Muslim religion and culture, they had also provided affordable education to Muslim Filipinos, settlers and indigenous people,” he said."

Ik ben zelf op Mindanao geweest en ben blij met dit initiatief van de Oblaten. Er wonen 700.000 mensen op dat eiland en samenleven, werken, elkaar spreken is een belangrijke voorwaarde om van het eiland een leefbaar oord, te maken.

Afgelopen zondag is de kerk opgeblazen met tenminste 27 doden en veel gewonden. Ik moet er steeds aan denken en ik hoop dat ze het volhouden!

 

 

23-1-2019

Mooi, we zijn het nieuwe jaar begonnen. We zijn druk met huiswerkbegeleiding, volgen de kleinkinderen en het nieuws, steunen het kinderpardon tegen de verdrukking in, steunen elke actie gericht op verlaging co2 uitstoot en vertellen iedereen dat de afbraak van de democratie moet stoppen door niet te stemmen op de Neoliberale Partijen die het gat tussen rijk en arm vergroten, die het onderwijs verwaarlozen, ziekenhuizen sluiten, de woningmarkt overlaten aan Cowboy Investment om snel geld te verdienen onder het motto: (letterlijk) "na ons de zondvloed." Nooit geweten hoe dicht we daar bij zijn.

Ik vermeld hier twee links die interessant zijn: meningen en achtergrondinfo achter het nieuws.

 

www.zammagazine.com/

Voor als je Africa een warm hart toedraagt.

pietersblog.pjotter.com

Mijn reacties op het nieuws, ik kan het niet laten!

 

 

20-12-2018

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen met familie, vrienden, nieuwkomers, blijvers, daklozen en mensen die dreigen te worden uitgezet.

Verder hoop ik dat in het nieuwe jaar de tegenstelling tussen rijk en arm minder wordt, dat de kansenongelijkheid in het onderwijs wordt verkleind, dat de verhoging van de rente op studieschuld niet doorgaat, dat het basisinkomen wordt ingevoerd.

Daarom wens ik jullie een betrokken jaar toe. Het geluk licht in het delen en doorgeven, niet in het hebben en houden.

 

Peter

 

26-11-2018

Afgelopen week 600 hits waarbij een aantal bezoekers langer bleven dan 10 minuten en een enkeling meer dan 30. Wereldwijd. Wonderlijk.

 

Ondertussen worstelt de RK-kerk met heftige thema's als sexueel misbruik, geboortebeperking, mensenrechten, vrouwelijke voorgangers, biechtgeheim en conservatieve hardliners. Wat niet wil zeggen dat er geen verlichte geesten zijn die zich mondiaal inzetten tegen onderdrukking, slavernij, de groeiende tgenstellingen tussen arm en rijk en de verrechtsing, zegmaar hebzucht.

De heiligverklaring van Romero is een opgeheven vinger naar de Amerikanen die van El Salvador een puinhoop maakten en elke vorm van zelfbeschikking van het Salvadoriaanse volk met moord en doodslag bestreden. 

 

12-11-2018

Het zal niemand ontgaan zijn dat de RK-kerk in een diepe crisis verkeerd nu het misbruik schandaal een wereldwijde dimensie heeft gekregen. In de VS zijn na de onthullingen in Pennsylvania en de onthullingen van de Boston Globe verdergaande onderzoeken gestard. Wie zich hierin wil verdiepen: 

Wikipedia: 

"Catholic Church sex abuse cases in the United States"

 

Zie ook:

Wikipedia:

"Truth and Reconciliation Commission (Canada) 1996" over

de culturele genocide (1900-1996) op Indigenous people waaronder Inuit en Meti.

Het is een schokkende raportage. Ik heb het helemaal nageplozen op de betrokkenheid van de Oblaten bij de Christelijke Opvoeding. Ik ben maar een naam tegengekomen en die pater is veroordeeld wegens sexueel misbruik.

 

Ik benoem dit ook omdat een pater met een baard een keertje langskwam met Dia-beelden over zijn werk bij de Inuit.

Dat leek me wat: werken bij de Inuit in Alaska.

Het ging niet door. 

 

08-11-2018

Als je zo nu en dan even aanwipt, merk je ongetwijveld dat ik op zoek ben naar de juiste vorm en inhoud. Het is ongelooflijk leuk om te doen, maar kost veel tijd, maak ik fouten, ben ontevredn met oplossingen en begin zo nu en dan domweg opnieuw. Dus geef me de ruimte. 

Ondertussen zit ik midden in een verbouwing, geef huiswerkbegeleiding, volg het nieuws en geniet van de familieverbanden. 

Voor tips en tricks is mijn contactformulier uiterst handig en ik controleer de post.

Groetjes. 

 

2018 09 10 

Ik maak een nieuwe start met de website Ravensbos. Het is omzien in verwondering. Wat mij interseert zijn niet zozeer de feitjes maar alles bij elkaar datgene wat mij heeft gevormd in de jaren des onderscheids. Ik was niet gekomen als onbeschreven blad. Ik kwam met een koffer vol gebeurtenissen waarover ik als kind had nagedacht en die mij hielpen een beslissing te nemen waar ik nooit spijt van heb gehad. Dat is voor iedereen anders en dat hoopte ik in gesprekken te ontdekken. Dat is dus de rode draad op deze website.Hieronder het laatste bericht op de oude website. Hoe actueel. 

 

30-08-2018

Broeder Jos Huijben is overleden in Heerlen.

Bron: Over en Weer. 

 

24-10-018 

Paul van de Meulengraaf schreef:

Jos Huijben was de technische man, van alle markten thuis: metselen, wekelijks (een varken) slachten maar ook constructiewerk in de smederij,etc. etc.

Bij feestelijkheden was hij altijd in de keuken behulpzaam

maar tijdens “werktijd” altijd in een antraciet grijze overall met een alpinopet. Hij was na het vertrek van br. Wim van Kempen naar Suriname, de “vaste” chauffeur van het VW-busje. 

 Ik had een verkeerde foto geplaatst.De foto was niet van Jos Huijben maar van Jean Huydts. Dat was de broeder van de afwaskeuken. Hij was een broer van bakker Huydts uit

Houthem die de vlaaien leverde op Ravensbos. Hij overleed plotseling op 5 juni 2002 in zijn kamer in het “nieuwe” Ravensbos. 

 

19-08-2018 

Op deze dag is Pater Martien Vermue overleden. Hij was diegenen die de laatste nederlandse oblaten begeleide in de jezuietengemeenschap van het Berchmanium in Nijmegen. Hij verhuisde mee naar Aqua Viva waar hij is verzorgd en uiteindelijk overleden. 

 

Maandag 4 september 2017 

Terug van vakantie. Ik volg de ontwikkelingen in de wereld op hoofdlijnen net zoals jullie waarschijnlijk doen:

verwoestende klimaatverandering

de toenemende (geplande)ongelijkheid tussen rijk en arm,

toenemende migatie van zuid naar noord (Mexico, Lybie, Tunesie,Libanon,)

veranderingen in de wereld-orde (amerika ,rusland,china)

strijd om de controle over laatste fossiele energiebronnen

strijd om/ de roof van cruciale grondstoffen in Latijns Amerika en Afrika

genocide golven in midden-oosten, myamar, minderheidsvolken in Ethiopie, Amazone gebied, Indianen (Dakota Pipeline), Inuit en Meti

de succesvolle workshop hoe wordt ik een democratische gekozen dictator en welke lessen trek ik uit het verleden ?

de dreigende controle over de volkeren door AI (artificial intelligence)

de genocide in Jemen door Saudi Arabia

 

enz.

 

Groetjes, Peter

Op 4 januari is op 81-jarige leeftijd overleden pater Guus Koolen OMI. Pater Koolen is een con-frater van pater van den Beuken. De uitvaart vanuit onze kerk heeft op 9 januari plaatsgevonden, waarna begrafenis op de begraaf-plaats aan de Wissengrachtweg.Hulsberg.


Bron:Clemens-Klok 2020 no1.


 

Actualiteit


Uitgelicht

Weekend College Amsterdam Zuid Oost, huiswerkbegeleiding voor middelbare scholieren. Geslaagd in schooljaar 2017-2018


In zuid-oost kom je ook in het onderwijs structureel rascisme tegen. Kinderen met kleur en bewezen leercapaciteit krijgen toch een te laag schooladvies. Dat betekent voor velen van hen een veel langere route naar de Unversiteit.