Actualiteit

12-06-2021

Het is misschien geen nieuws meer, maar toch.Ik heb er eerder aandacht aan gegeven omdat het ging om culturele genocide van de inheemse gemeenschappen o.a  Inuit en Meti in Canada. Nu heeft iemand een indrukwekkend overzicht gegeven op Wikipedia en lijkt van plan nieuwe informatie en feiten aan te vullen.Even snel: ga naar Oblatenwereld voor nieuws over de betrokkenheid van de Oblaten bij de culturele genocide en sexueel misbruik in Canada.

Wordt vervolgd.

 


09-04-2021

Ik weet niet hoe het jullie vergaat. Waarschijnlijk is iedereen, net als ik, in quarantaine, heb je de vaccinatie achter de rug, krijg je nog regelmatig bezoek, beleef je de wereld voor de televisie.

Ik heb mijn tijd benut om in mijn persoonlijke archieven te duiken om voor mijn kinderen  een samenhangend levensverhaal te schrijven. Ik heb vanaf 1957 al mijn brieven en ontvangen post  bewaard, ook documenten van school, scholen, fotoos, en later transcripties van documenten in het beheer van Pro Juventute. Mijn dagboek begint in het eerste jaar op Ravensbos. Ik was door de kinderrechter onder toezicht gesteld tot mijn 18e en het staat vast dat justitie mijn verblijf op Ravensbos heeft betaald. Waarvoor met terugwerkend kracht, mijn dank. Ik heb hierover nog vragen gesteld aan Guus Koolen , intertijd de financiele man op Ravenbos ten tijde van de sluiting, maar hij kon het niet bevestigen. De kinderrechter had mij een keuze voorgelegd: seminarie of een pleeggezin. Ik wilde priester worden en koos voor het Seminarie. Vandaar. Dat was na zoveel jaar mijn keuze en dat werd gehonoreerd.

Nooit spijt van gehad.

Ik moest Lempens in zijn auto beloven om op Ravensbos niet over mijn thuissituatie te spreken. Waarvan akte.


In mijn Pietersblog verwoord ik mijn zorg over de toekomst van de planeet. Ik steun alles en iedereen die een bijdrage levert om de opwarming van de aarde te beteugelen. Het is zeer de vraag of de opwarming beperkt blijft tot 1.5 procent. Echter, de verkiezingsuitslag in Nederland laat zien dat de vervuilers ruim baan krijgen als de VVD, het CDA met steun van rechtse partijtjes zoals FvD, weer volop aan de macht zijn. Helaas. Gelukkig heeft de Inuit partij in GroenLand gewonnen en zouden ze de australiers en chinezen buiten de deur kunnen houden. Laten we bidden. Zoals het er nu naar uitziet wordt het door hebzucht, het gouden kalf,

tenminsten 2,5 tot 3 procent opwarming tegen het eind van deze eeuw.

Voor meer ellende:https://pietersblog.pjotter.com

Mijn beste wensen: blijf gezond, blijf nieuwsgierig, geniet.

peter.


10-12-2020


11-12-2020

Mijn kerstkaart geeft mijn verwarring weer. De verschillende religies die we tegenkomen, hier,daar en in het midden-oosten, bieden ruimte om een zinvol leven te leiden, te zorgen voor de naaste, voor de zieken, rijkdom te delen. Het begrip rentenierschap, de zorg voor de aarde en het tijdelijk karakter om na dit leven een plek in het Eeuwige te bereiken. Die energie zou voelbaar moeten zijn. Helaas, de energie wordt gebruikt om een onderscheidt te maken tussen de uitverkoren en de losers. Wie dat zijn wordt door de uitverkorenen bepaald. Maar elk mens op deze wereld wordt mens in een dorp, stad, regio, staat,conntinent, wereld. Van geboorte tot dood biedt deze samenhang zicht op een zinvol leven: geboren worden, geliefd worden, onderwijs, vaardigheden om te overleven. Wie grenzen trekt sluit mensen uit en handeld in strijd met het universele gebod: het recht op mens zijn.


29-11-2020

Vrienden, we zijn in Corona en dat gaat nog heel lang duren vrees ik, dus zo nu en dan even terugblikken kan geen kwaad. Glas wijn erbij en even achter de computer. Ik weet echter ook dat er een donkere zijde is. Ook ik heb afscheid moeten nemen van mensen die ons nabij waren en ik denk dat ik verdrietige gebeurtenissen deel met velen van ons. We zijn op leeftijd, hebben mogelijk onderliggende problemen en zijn dus kwetsbaar.Wat ik echt mag hopen is, dat we omringd zijn door geliefden, dat ons leven tot op de dag van vandaag van waarde is voor onze kinderen, kleinkinderen en dat wij onze geschiedenis hebben kunnen delen.


Ik wens jullie fijne en warme dagen toe.

Peter.


23-08-2020

Het abonnement is gelukkig verlengd. De prijs werd aantrekkelijker door een samenvoeging van de websites. Kees Schilder reageerde nog door aan te geven dat die periode op Ravensbos voor hem belangrijk is geweest en het is fijn zo nu en dan terug te kijken. Dat geldt ook voor mij.

Groetjes,

Peter.


20-07-2020

Aan mijn trouwe bezoekers,

Ik sta weer voor de keuze om het abonnement van de domeinnaam Ravensbos.nl voort te zetten of te stoppen. De site draait nu met vallen en opstaan 24 jaar en ik beleef er tot op de dag van vandaag veel plezier aan. Ik leg jullie nu de vraag voor of het nog zinvol is hiermee door te gaan. Dus graag een reactie of een voorstel. Alles is goed als ik maar het gevoel heb dat ik het plezier deel.

Dus reageer: info@pjotter.com.

Ik moet voor eind augustus een beslissing nemen.


Geniet van een mooie zomer.

Groetjes, Peter.


06-06-2020

Het coronavirus dicteert onze levensstijl: weinig of geen contacten, skype of vergader.app om te overleggen. Tuinonderhoud en opruimen kleurt de tijd. Maar ook schilderen en tekenen. We laten ons verwennen door de supermarkt enz. Tegelijkertijd zijn de ontwikkelingen in de wereld van belang voor ons, maar ook vooral voor onze kinderen en kleinkinderen en voor diegenen van onze vrienden en Oblaten die zich in den verre proberen staande te houden.

Voor wie dat wil, kan contact leggen met of zich laten inspireren door het werk van Jan Brinkhof over die 37 jaar dat hij zich verbonden heeft Peru en de mensen aldaar.

Ook aanbevolen:


https://lettele.nl/brief-van-pater-jan-brinkhof/.24-05-2020

Ik kreeg bericht van Jan Egelmeers over het overlijden van Guus Koolen. Ik heb zijn bijdrage geplaatst op de pagina Uitgelicht.Zie boven.

Sterk aanbevolen.

Ik was zelf op zoek geweest naar meer informatie  over Guus en dat leverde eigenlijk niet veel op. Daarom ben ik destemeer blij met de bijdrage van Jan.

Waarvan akte.


29-01-2020


Paul Meulengraaf stuurde mij een rectivicatie betreffende het overlijdensbericht van Pater Guus Koolen OMI.

Guus is inderdaad econoom geworden op Ravensbos na het plotselinge vertrek van pater Ten Dam (uitgetreden, tegelijk met p. G. Mullenders, docent Frans) en gebleven tot de sluiting van Ravensbos. Guus is niet mee verhuisd naar de “nieuwbouw". Met dank aan Paul.


Ik neem hier het bericht over welke is gepubliceerd in de Clemens Klok van de parochie in Hulsberg:


Op 4 januari is op 81-jarige leeftijd overleden pater Guus Koolen OMI. Pater Koolen is een con-frater van pater van den Beuken. De uitvaart vanuit onze kerk heeft op 9 januari plaatsgevonden, waarna begrafenis op de begraaf-plaats aan de Wissengrachtweg.Hulsberg.


Bron:Clemens-Klok 2020 no1.12-01-2020


Het is nog even wennen aan het nieuwe jaar, maar gaande weg komt er wel wat vaart in. Aan zorgwekkend nieuws geen gebrek,maar daar hoef ik niet over uit te breiden. Ik geef al commentaar in mijn pietersblog.

Van Kees Schilder kreeg ik het bericht dat Pater Koolen is overleden.Het bericht stond deze week in de volkskrant.

In de laatste fase van het Seminarie Ravensbos was hij de financiele man. In 1996 tijdens mijn fotobezoek heb ik hem nog gesproken met de vraag of al die brieven die mijn vader had geschreven en geopend werden', bewaard door ondermeer Kusters, nog ergens te vinden zouden zijn. Eigenlijk een idiote vraag en het antwoord was voorspelbaar. Hij wist het niet.Ik moest gewoon die vraag kwijt. Dat was al. Ik weet niet veel van pater Koolen. Wie hem beter kent en over hem iets wil vertellen, graag! Op Internet heb ik niets gevonden en ik geloof niet dat ze het allemaal bijhouden in Rome. De belgische provincie van de Oblaten heeft, lijkt het, ook geen website.Graag een tip.

Ik heb twee artikelen: bij het overlijden van Pater van Kempen en de terugkeer van Pater Lieshout uit Papoea Nieuw Guinea. Een somber verhaal.Zie daarvoor Ravensblog.com04-11-2019

Even een nieuwe categorie aanbrengen naar aanleiding van het bericht van en over Frans van Gorkum:

categorie Uitgelicht. Zie boven.

Ben er blij mee.

Voordat je naar de pagina gaat spreek ik mijn bewondering uit voor de prestatie van Frans en dat zeer velen ervan zullen genieten.

Peter27-10-2019

Sinds augustus ben ik bezig geweest om het contact met de website te herstellen. Was zeer frustrerend. Nu is het gelukt.Ik ben nog steeds ontzettend blij met de website. Maar ik wil jullie ook wijzen op:


https://pietersblog.pjotter.com 

Hier geef ik commentaar op wat er zoal in de wereld gebeurd en waarschijnlijk gaat gebeuren. Niet opwekkend, maar toch  van belang om je er mee bezig te houden. Bijdragen zijn welkom op info@**pjotter.com (sterretjes niet gebruiken.


https://ravensblog.ravensbos.nl

Hier natuurlijk info over ravensbos, spiritualiteit en zingeving. Onderwerpen die me intersseren.Bijdragen zijn welkom op info@**ravensbos.nl


Groetjes, peter17-08-2019

Vandaag het bericht in de Volkskrant dat Pater Andre van Kempen is overleden. Voor wie de volkskrant niet leest, neem ik het artikel integraal over.Dus er komen nog paginaas bij in de loop van de dag. Wie erover iets kwijt wil reageer op info  appestaartje .ravensbos.nl

Ik kom er nog op terug in de loop van de dag. (vakantieperikelen)

Groetjes,

Peter


20-07-2019

Kort geleden werd mij bekend gemaakt dat Frank Zichem

een oeuvre-prijs heeft gekregen op 29 0ktober 2018:

The Black Achievement Award. Hij heeft ruim 200 films gemaakt en veel daarvan over  maatschappelijke onderwerpen. Slavernij verleden,Suriname.

Hij heeft op het Weekend College gastcollege gegeven en zijn ervaringen en inzichten gedeeld met de studenten.

Wij feliciteren hem bij deze. Zijn films zijn een aanrader voor iedereen die zich verdiept in het slavernij verleden en zich bezighoudt met het versterken van het zelfbewustzijn van diegenen die slachtoffer zijn van rascisme en uitsluiting.09-07-2019

We zijn wat stram,ouder geworden, maar nog steeds betrokken bij wat er om ons heen gebeurd. Ik ben blij te melden dat 30 kinderen hun middelbare school diploma hebben gehaald met ondersteuning van het Weekend College in Amsterdam Zuid Oost (Facebook). Veel kinderen krijgen in Zuid Oost op de lagere school een VMBO-kader of VMBO-basis advies alleen al om het feit dat hun ouders hen niet kunnen helpen met wiskunde, rekenen, nederlandse taal enz. Weekend College ondersteund de ouders en helpt leerlingen met huiswerk op zaterdag, waar ze vrijwillig naar toe gaan. Ze worden geholpen bij hun schooladvies en dan blijkt het mogelijk om het advies gaande het nieuwe schooljaar bij te stellen naar Havo en soms VWO. Motto: ontdek waar je goed in bent en werk aan waar je moeite mee hebt!


Een goed gevoel bij onze vakantie!

Groetjes,

Peter16-06-2019

De eerdere bijdrage van Jan Sterenborg heb ik opnieuw opgenomen op de website. Ik kan de tekst niet groter maken, dus voor sommigen moeilijk leesbaar. We hebben samen een geschiedenis. Na de plaatsing kwam er een aanvulling en dan blijkt toch weer dat de nalatenschap van die eerste twintig jaar lang blijft hangen. En terecht.Het zijn de vormende jaren. Het boek van Frans Duif Commentaar nummer 88, het Standaardwerk over Ravensbos,heeft een diepe indruk achtergelaten. Nu verkrijgbaar bij Amazon.

Ik zelf heb het boek niet gelezen. Deze website is bedoeld als een weergave hoe studenten hun jaren op Ravensbos persoonlijk hebben beleefd. Ik blijf dus ook graag bij mijn eigen verhaal en dat gun ik anderen ook.

Toch vond ik het belangrijk om meer informatie te geven over hoe en waarom ik op Ravensbos ben gekomen ook omdat ik steeds heb aangegeven hoe belangrijk die periode voor mij is geweest. Dat schijnt niet iedereen te geloven.

Het is zo helder als wat dat we allemaal een eigen verhaal hebben,ook voor wat betreft de tijd na Ravensbos.

Dus heb ik op de pagina Misbruik2 een aanvulling gegeven over hoe het zo gekomen is.


Als er behoefte bestaat om af te rekenen met  Ravensbos, dan is dat net zo legitiem en, daar ga ik van uit, uit het hart geschreven.

Ik zit nog steeds te achten op een samenvatting van Commentaar 88. Ter promotie.


Zie ook Bron: Wikiwand: Klooster Ravensbosch.02-05-2019

Geen idee hoe het jullie vergaat, maar praten over seminaries en vroeger, is voor de jeugd met wie ik optrek en de dertigers met hun eerste kroost een verhaal uit de vorige eeuw.

Toch is er een verbinding. Sinds de coup in Chili in 1973 kregen we te maken met de Neocons, de Chigago Cowboys, met Friedman als voortrekker. Dit om een context aan te geven van wat hedentendage aan de hand is: de gigantische kloof tussen rijk en arm, de strijd om de grondstoffen in Azie, Latijns Amerika en Afrika.

De inzet van de Oblaten voor de armen is ook nu nog een levenstaak ook al zijn meer mensen wereldwijd statistisch gezien boven de armoedegrens uitgekomen.Een rookgordijn.

Globalisering dwingt ons om ontwikkelingen in bredere zin te analyseren. Ontwikkelingen van vandaag zijn alleen te begrijpen als we zien dat heel veel veranderingen uit de vorige eeuw de kleur van vandaag bepalen.

Denk alleen al aan de kunstmatige grenzen die de Britten trokken in het Midden OOsten en India, de Fransen in Afrika. Tot op de dag van vandaag een dodelijk spel van verdeel en heers.

De Oblaten als wereld-organisatie zouden een platform kunnen zijn om de verbanden te leggen en de verschuivingen

te duiden en de gevolgen ter discussie te stellen.18-03-2019

Het Vaticaan heeft de conferentie over Misbruik afgesloten. Ik heb nog geen document gezien met een overzicht van de afspraken, voornemens en beslissingen. Wel is het zo dat er steeds meer vervolging plaatsvindt als duidelijk is dat er een dader is en  wie kennis heeft van het misbruik en het verzwijgt, cq geen aangifte doet. Misbruik is een misdrijf en de dader moet worden vervolgd en bestraft.

Fransiscus heeft wat goed te maken.28-01-2019

In OMIWorld las ik twee dagen geleden bij toeval het volgende bericht:Pope Francis has appointed Fr. Romeo Saniel of the Oblates of Mary Immaculate (OMI) as Apostolic Administrator of the Vicariate of Jolo, replacing Bishop Angelito Lampon, OMI who was earlier appointed to become archbishop of the archdiocese of Cotabato. Zijn belangrijkste taak:

"“The OMIs built Notre Dame schools that helped bridge the gap between Muslims and Christians because not only did the schools stress respect for the Muslim religion and culture, they had also provided affordable education to Muslim Filipinos, settlers and indigenous people,” he said."

Ik ben zelf op Mindanao geweest en ben blij met dit initiatief van de Oblaten. Er wonen 700.000 mensen op dat eiland en samenleven, werken, elkaar spreken is een belangrijke voorwaarde om van het eiland een leefbaar oord, te maken.

Afgelopen zondag is de kerk opgeblazen met tenminste 27 doden en veel gewonden. Ik moet er steeds aan denken en ik hoop dat ze het volhouden!

 

 

23-1-2019

Mooi, we zijn het nieuwe jaar begonnen. We zijn druk met huiswerkbegeleiding, volgen de kleinkinderen en het nieuws, steunen het kinderpardon tegen de verdrukking in, steunen elke actie gericht op verlaging co2 uitstoot en vertellen iedereen dat de afbraak van de democratie moet stoppen door niet te stemmen op de Neoliberale Partijen die het gat tussen rijk en arm vergroten, die het onderwijs verwaarlozen, ziekenhuizen sluiten, de woningmarkt overlaten aan Cowboy Investment om snel geld te verdienen onder het motto: (letterlijk) "na ons de zondvloed." Nooit geweten hoe dicht we daar bij zijn.

Ik vermeld hier twee links die interessant zijn: meningen en achtergrondinfo achter het nieuws.

 

https://www.zammagazine.com/

Voor als je Africa een warm hart toedraagt.

pietersblog.pjotter.com

Mijn reacties op het nieuws, ik kan het niet laten!

 

 


 

 


2018 en verder terug

Maak kennis met het gebouw en omgeving voor een eerste indruk.

 

Actualiteit


Uitgelicht

Weekend College Amsterdam Zuid Oost, huiswerkbegeleiding voor middelbare scholieren. Geslaagd in schooljaar 2017-2018


In zuid-oost kom je ook in het onderwijs structureel rascisme tegen. Kinderen met kleur en bewezen leercapaciteit krijgen toch een te laag schooladvies. Dat betekent voor velen van hen een veel langere route naar de Unversiteit.

"I can't breath"