Cartens

Wim Cartens

FotoAlbum

 

over de jaren heen

Wim was naar verluidt een populaire pater op Ravensbos. Vrolijk, innemend, betrokken. Was mijn indruk.

In mijn laatste jaar was Wim Cartens opeens vertrokken. Geen woord daarover in de eetzaal.

Hij was biechtvader van veel jongens. Sommigen hadden met regelmaat indringende gesprekken over het celibaat, huwelijk, priesterschap, sexualiteit, kortom hij was voor veel jongens een vertrouwd baken.

Ik schreef een kritisch stukje in Studentenhaver. Ik gaf aan dat het geen pas gaf om iemand die het vertrouwen had van veel jongens plotseling zonder afscheid, zonder een hoe, wat ,wanneer, waarom en wat gaat ie doen verhaal.

Later bleek hij de opdracht gekregen te hebben om het scholastikaat op te bouwen in Huis ter Heide.

Het Noviciaat werd opgeheven. Martin Schram, verantwoordelijk voor de Novicen, zou later met Henk Schram in Amsterdam gaan wonen.

 

 

 In 1996 ben ik met hem meegegaan naar Ravensbos omdat de boel gesloten werd. Ik heb toen een diaserie gemaakt van het lege gebouw, hoeken en gaten met het idee dat het nog eens van pas zou kmen. Zo'n leegte kan iederen voor zichzelf invullen en en volstoppen met beelden.

In Berchmanium heb ik afscheid van hem genomen. Hij gaf me zijn fotoboeken van Ravensbos om de foto's  te publiceren. Dat zou hem veel plezier doen. Hij had er mooie herinneringen aan.

Ik begin met een eerste selectie, later meer.