Actualiteit2

28-01-2019

In OMIWorld las ik twee dagen geleden bij toeval het volgende bericht:Pope Francis has appointed Fr. Romeo Saniel of the Oblates of Mary Immaculate (OMI) as Apostolic Administrator of the Vicariate of Jolo, replacing Bishop Angelito Lampon, OMI who was earlier appointed to become archbishop of the archdiocese of Cotabato. Zijn belangrijkste taak:

"“The OMIs built Notre Dame schools that helped bridge the gap between Muslims and Christians because not only did the schools stress respect for the Muslim religion and culture, they had also provided affordable education to Muslim Filipinos, settlers and indigenous people,” he said."

Ik ben zelf op Mindanao geweest en ben blij met dit initiatief van de Oblaten. Er wonen 700.000 mensen op dat eiland en samenleven, werken, elkaar spreken is een belangrijke voorwaarde om van het eiland een leefbaar oord, te maken.

Afgelopen zondag is de kerk opgeblazen met tenminste 27 doden en veel gewonden. Ik moet er steeds aan denken en ik hoop dat ze het volhouden!

 

 

23-1-2019

Mooi, we zijn het nieuwe jaar begonnen. We zijn druk met huiswerkbegeleiding, volgen de kleinkinderen en het nieuws, steunen het kinderpardon tegen de verdrukking in, steunen elke actie gericht op verlaging co2 uitstoot en vertellen iedereen dat de afbraak van de democratie moet stoppen door niet te stemmen op de Neoliberale Partijen die het gat tussen rijk en arm vergroten, die het onderwijs verwaarlozen, ziekenhuizen sluiten, de woningmarkt overlaten aan Cowboy Investment om snel geld te verdienen onder het motto: (letterlijk) "na ons de zondvloed." Nooit geweten hoe dicht we daar bij zijn.

Ik vermeld hier twee links die interessant zijn: meningen en achtergrondinfo achter het nieuws. 

20-12-2018

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen met familie, vrienden, nieuwkomers, blijvers, daklozen en mensen die dreigen te worden uitgezet.

Verder hoop ik dat in het nieuwe jaar de tegenstelling tussen rijk en arm minder wordt, dat de kansenongelijkheid in het onderwijs wordt verkleind, dat de verhoging van de rente op studieschuld niet doorgaat, dat het basisinkomen wordt ingevoerd.

Daarom wens ik jullie een betrokken jaar toe. Het geluk licht in het delen en doorgeven, niet in het hebben en houden.

 

Peter

 

26-11-2018

Afgelopen week 600 hits waarbij een aantal bezoekers langer bleven dan 10 minuten en een enkeling meer dan 30. Wereldwijd. Wonderlijk.

 

Ondertussen worstelt de RK-kerk met heftige thema's als sexueel misbruik, geboortebeperking, mensenrechten, vrouwelijke voorgangers, biechtgeheim en conservatieve hardliners. Wat niet wil zeggen dat er geen verlichte geesten zijn die zich mondiaal inzetten tegen onderdrukking, slavernij, de groeiende tgenstellingen tussen arm en rijk en de verrechtsing, zegmaar hebzucht.

De heiligverklaring van Romero is een opgeheven vinger naar de Amerikanen die van El Salvador een puinhoop maakten en elke vorm van zelfbeschikking van het Salvadoriaanse volk met moord en doodslag bestreden. 

 

12-11-2018

Het zal niemand ontgaan zijn dat de RK-kerk in een diepe crisis verkeerd nu het misbruik schandaal een wereldwijde dimensie heeft gekregen. In de VS zijn na de onthullingen in Pennsylvania en de onthullingen van de Boston Globe verdergaande onderzoeken gestard. Wie zich hierin wil verdiepen: 

Wikipedia: 

"Catholic Church sex abuse cases in the United States"

 

Zie ook:

Wikipedia:

"Truth and Reconciliation Commission (Canada) 1996" over

de culturele genocide (1900-1996) op Indigenous people waaronder Inuit en Meti.

Het is een schokkende raportage. Ik heb het helemaal nageplozen op de betrokkenheid van de Oblaten bij de Christelijke Opvoeding. Ik ben maar een naam tegengekomen en die pater is veroordeeld wegens sexueel misbruik.

 

Ik benoem dit ook omdat een pater met een baard een keertje langskwam met Dia-beelden over zijn werk bij de Inuit.

Dat leek me wat: werken bij de Inuit in Alaska.

Het ging niet door. 

 

08-11-2018

Als je zo nu en dan even aanwipt, merk je ongetwijveld dat ik op zoek ben naar de juiste vorm en inhoud. Het is ongelooflijk leuk om te doen, maar kost veel tijd, maak ik fouten, ben ontevredn met oplossingen en begin zo nu en dan domweg opnieuw. Dus geef me de ruimte. 

Ondertussen zit ik midden in een verbouwing, geef huiswerkbegeleiding, volg het nieuws en geniet van de familieverbanden. 

Voor tips en tricks is mijn contactformulier uiterst handig en ik controleer de post.

Groetjes. 

 

2018 09 10 

Ik maak een nieuwe start met de website Ravensbos. Het is omzien in verwondering. Wat mij interseert zijn niet zozeer de feitjes maar alles bij elkaar datgene wat mij heeft gevormd in de jaren des onderscheids. Ik was niet gekomen als onbeschreven blad. Ik kwam met een koffer vol gebeurtenissen waarover ik als kind had nagedacht en die mij hielpen een beslissing te nemen waar ik nooit spijt van heb gehad. Dat is voor iedereen anders en dat hoopte ik in gesprekken te ontdekken. Dat is dus de rode draad op deze website.Hieronder het laatste bericht op de oude website. Hoe actueel. 

 

30-08-2018

Broeder Jos Huijben is overleden in Heerlen.

Bron: Over en Weer. 

 

24-10-018 

Paul van de Meulengraaf schreef:

Jos Huijben was de technische man, van alle markten thuis: metselen, wekelijks (een varken) slachten maar ook constructiewerk in de smederij,etc. etc.

Bij feestelijkheden was hij altijd in de keuken behulpzaam

maar tijdens “werktijd” altijd in een antraciet grijze overall met een alpinopet. Hij was na het vertrek van br. Wim van Kempen naar Suriname, de “vaste” chauffeur van het VW-busje. 

 Ik had een verkeerde foto geplaatst.De foto was niet van Jos Huijben maar van Jean Huydts. Dat was de broeder van de afwaskeuken. Hij was een broer van bakker Huydts uit

Houthem die de vlaaien leverde op Ravensbos. Hij overleed plotseling op 5 juni 2002 in zijn kamer in het “nieuwe” Ravensbos.


19-08-2018 

Op deze dag is Pater Martien Vermue overleden. Hij was diegenen die de laatste nederlandse oblaten begeleide in de jezuietengemeenschap van het Berchmanium in Nijmegen. Hij verhuisde mee naar Aqua Viva waar hij is verzorgd en uiteindelijk overleden. 

 

Maandag 4 september 2017 

Terug van vakantie. Ik volg de ontwikkelingen in de wereld op hoofdlijnen net zoals jullie waarschijnlijk doen:

verwoestende klimaatverandering

de toenemende (geplande)ongelijkheid tussen rijk en arm,

toenemende migatie van zuid naar noord (Mexico, Lybie, Tunesie,Libanon,)

veranderingen in de wereld-orde (amerika ,rusland,china)

strijd om de controle over laatste fossiele energiebronnen

strijd om/ de roof van cruciale grondstoffen in Latijns Amerika en Afrika

genocide golven in midden-oosten, myamar, minderheidsvolken in Ethiopie, Amazone gebied, Indianen (Dakota Pipeline), Inuit en Meti

de succesvolle workshop hoe wordt ik een democratische gekozen dictator en welke lessen trek ik uit het verleden ?

de dreigende controle over de volkeren door AI (artificial intelligence)

de genocide in Jemen door Saudi Arabia

 

enz.

 

Groetjes, Peter


 

 


Maak kennis met het gebouw en omgeving voor een eerste indruk.